Блог публикация

vratza-info.net > Блог > Любопитно > Защо се чукат чашите при наздравици

Защо се чукат чашите при наздравици

Всички знаем, че една наздравица, вдигната за сватба, рожден ден, обикновен празник или някое друго честване е придружена с чукане на чашите. Питали ли сте се какъв е смисъла на това и какво означава?

Една от легендите разказва, че в Средновековието хората са чукали чашите, с цел да изгонят демоните. Историята е свързана с църковния звън на камбаните, за който се е вярвало, че гони тъмните сили. Към тази легенда все пак има и истинска история, известна за този обичай. А тя е, че в Средновековието в дворците в Европа „премахвали“ враговете, като им сипвали отрова във виното. След като се прочула тази „тайна“, за да се върне доверието при гостите на големите празненства домакините вдигали чаши и силно ги чукали с чашите на гостите, така че виното да се смеси, а гостите да са сигурни, че в напитката няма отрова. От там е и обичаят домакинът винаги пръв да отпие от виното.

Друга история разказва, че старите германски племена са чукали чашите преди всяко изпиване, за да изплашат духовете. Конниците на номадските племена пък са украсявали чашите със звънци и други предмети, за да вдигат шум и да държат злото далеч от хората. По време на тибетската династия Шан обичаят е бил „да се вдига шум“ преди изпиването на първата чаша за щастие и благоденствие.

При древните гърци също е бил от значение звукът при изпиването на виното, но само защото те са вярвали, че виното носи духовност и красота за всички сетива, а звънът на чашите създавал и удоволствие за ушите.

По отношение на древните шумери антрополозите пак твърдят, че те са имали много ритуали свързани с пиенето и наздравиците, но никъде не се споменава чукането на чаши.

Днес обикновено чукането на чаши при наздравица означава веселба, щастие, а в някой страни по този начин се изразява уважение, пише БГНЕС. Така например в Япония при непринудени вечери при вдигане на наздравица и когато искате да се чукнете с приятелите чашите се слагат на еднакво ниво, но ако става въпрос за работна вечеря и искате да се чукнете с шефа, поставяте чашата по-ниско от неговата в знак на уважение и почит.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *