Блог публикация

vratza-info.net > Блог > Туризъм > Тайните на Родопите: Изследване на древните мистерии и легенди

Тайните на Родопите: Изследване на древните мистерии и легенди

Родопите е планина, намираща се в Южна България, като пределите ѝ достигат в Северна Гърция под формата на Рило-Родопски масив. Впечатлява със забележителна история, красива природа, много забележителности, езера и високи върхове, сред които на първо място Голям Перелик с височина от 2190 м.

Освен с релефни особености и красива природа, Родопите са известни като загадъчен географски феномен и са обект на изследвания в сферата на митологията и археологията от много векове.

Причината за този повишен интерес са мистериите и легендите, които се носят още от Древността. Научете повече за тайните на Родопската местност и кои са най известните такива, останали мистерии и до днес.

Легендите за Орфей

Има места в планината, свързани с легендите за великия музикант Орфей и неговата любима Евридика. За да я спаси, той поема пътешествие в подземията на планината. 

Орфизъм

Характеризира се като един от най-старите култове, свързани с древногръцката цивилизация. Това религиозно течение се свързва с различни обреди и ритуали, чието място за провеждане са били пещерите, приемани като част от свещените места в Родопите.

Последователите на орфизма се наричат орфици, а този култ се определя като едно от най-мистичните и древни течения в историческата наука. Вследствие на тези култове и обитанието на тракийците в Древността, се определя и наличието на тракийски светилища. Те са обект на изследване и до ден днешен.

Гората на вещиците

Част от мистериите се свързват и с присъствие на вещици и магьосници в горите край Триград. Местни твърдят, че са виждали и усещали странно присъствие, а в гората не расте трева.

Скала Олан Кая

Тя се определя като мистична, защото:

  • е висока колкото 12-етажна сграда;
  • формата ѝ е необикновена, наподобяваща бухалка, която е забита обаче наобратно; 
  • намира се в изцяло обезлюдено и труднодостъпно място.

Това са само част от особеностите на Олан Кая, които правят мястото част от мистериите на Родопите. Носят се много легенди за формирането ѝ, като по непотвърдени данни се приема, че ежегодно височината ѝ се увеличава.

Това са част от легендите и мистериите на Родопите, които са изследвани и проучвани и до днес. Дори има пътеводители, съсредоточени изцяло в отговора на някои от най-често задаваните въпроси, свързани със скалата Олан Кая, Хайдукташ, река Дяволско гърло, Дяволски каньон, Изваяните скални ниши и още много.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *