Блог публикация

vratza-info.net > Блог > Полезно > Как да намалим разходите по автомобила?

Как да намалим разходите по автомобила?

Всяко семейство, което притежава автомобил е наясно с това какъв сериозен разход представляват свързаните с него разходи, като започнем от застраховките (автокаско и гражданска отговорност) минем през нейната поддръжка, данъци и стигнем до разходите за гориво. Тези разходи биха могли да поставят на сериозно изпитание семейния бюджет, поради което в настоящият материал ще се опитаме да дадем няколко идеи как да ги намалим.

1. Шофирайте бавно

Колкото по-бързо шофирате, толкова разходът на гориво е по-висок и повече замърсявате околната среда. Ако шофирате със 110 км/ч използвате до 10% повече гориво, отколкото ако шофирате с малко под 100 км/ч и до 15% повече, отколкото ако се движите с 80 км/ч. Тези пък, които шофират със 130 км/ч използват около 25% повече гориво от тези, движещи се с 110 км/ч.

2. Шофирайте ефективно

Преминавайте на по-висока предавка на по-ниски обороти, когато се движите с висока скорост. Редица изследвания показват, че водачите обикновено превключват на по-горна предавка, когато достигнат до 3000 оборота в минута при бензиновите автомобили и до 2500 оборота при дизеловите автомобили. Според експертите оптималната норма на достигнатите обороти за пета и шеста предавка трябва да е малко по-ниска или, когато се достигнат до 2500 оборота при бензиновите коли и 2000 оборота при автомобилите на дизел. Очаква се в бъдеще новите автомобили да бъдат снабдени със светлинен индикатор, който ще сигнализира, кога трябва да се смени предавката, за да се използва колата оптимално.

И все пак, ако трябва да конкретизираме, икономичното шофиране на бензиновите превозни средства е при достигане между 1500 и 2500 оборота в минута, и между 1300 и 2000 оборота в минута за дизеловите двигатели.

Масова заблуда е, че ако пускате колата по инерция спестявате гориво. Това технически не е доказано, но рискът от загуба на контрол върху автомобила е висок, особено когато обстановката изисква особено внимание (сняг, дъжд и др.).

Шофирайте колкото се може по-равномерно и не давайте нито много, нито малко газ. Хванете едно средно темпо и го поддържайте през целия път.

3. Зареждайте гориво там, където може да ползвате отстъпка

Редица бензиностанции в страната предоставят възможност при издаване на карта да бъде ползвана отстъпка от редовната цена на горивото. Тя разбира се варира при различните вериги и може да зависи от количеството, което зареждате. Размерът на отстъпките достига до 10% на литър гориво.

Не бива да пренебрегвате редовната цена на тази верига, защото дори и с отстъпка, тя може да се окаже по-висока от цената на друга верига бензиностанции. В Интернет може да намерите специализирани сайтове, които представят актуална информация за цените на горивата.

4. Монтирайте газова уредба

Това начинание изисква да направите разходи, които със сигурност ще се изплатят в дългосрочен план. Цените на газовите и метановите уредби могат да варират в различни граници, като зависят от много неща – вид, размер и вместимост на бутилката, произход и марка на компонентите, цена за монтаж. Все пак ориентировъчно цените започват от около 400 лв. и достигат до 2000 лв. Метановите уредби са по-скъпи, като цените им варират от 1000 – 1500 лв. Преди да предприемете закупуване на газова или метанова бутилка, добре проверете дали марката на автомобила позволява да бъде монтирана такава уредба. Съществуват някои марки бензинови двигатели, на които такъв монтаж не може да бъде направен.

5. Проверявайте налягането в гумите

С течение на времето налягането в гумите намалява. Изследвания сочат, че един бар по-малко от необходимото налягане в гумите се равнява на 5% по-висок разход на гориво. Проверявайте редовно налягането в гумите. Правилно напомпаните гуми освен, че пестят гориво, улесняват управлението на автомобила и предотвратяват инциденти.

6. Дизел или бензин?

Като цяло дизеловите автомобили използват по-малко гориво и струват повече от бензиновите. От друга страна, цената на дизелът почти се изравни с тази на бензина. През последните няколко години дизеловите двигатели по нищо не отстъпват на бензиновите. Трудно е да се посочи кой двигател е по-изгоден, тъй като от това зависят много фактори – начинът, по който се употребява автомобила, колко километра средно се изминават на година, къде се използва предимно автомобила (в града, на магистралата) и т.н. Като че ли обаче везните накланят в ползва на дизеловите двигатели. Специалисти са изчислили, че ако изминавате с автомобила повече от 25000-26000 км на година дизеловият двигател ще е по-икономичен от бензиновия и дори ще си възвърнете инвестицията. Тук игнорираме разходите за ремонт, но като цяло автомобилите с дизелови двигатели са по-скъпи за поддръжка от бензиновите.

7. Купете си велосипед

Пътуването до работа с велосипед става все по-популярно из целия свят. Велосипедът ще Ви държи във форма, ще Ви кара да се чувствате по-щастливи, заради физическата активност и ще Ви спести разходи. Съветът ми е винаги, когато можем, да избираме него.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *