Пещера "Леденика"

Добавено: Вторник, 10 Декември 2013г

Пещерата се намира в Стара планина (северозападния край - Стрешерски дял на Врачанската планина). Входът й е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830м. Температурата в пещерата варира от -7° C до 15° C, при стабилни 8° С във вътрешността.


 

В най-ниската част на пещерата се намира “Предверието”- през зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата. Няколко метра човек трябва да се движи наведен през прохода “Плъзнята”, за да стигне до малката зала с кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в “Концертната зала” (наричана така поради удивителната си акустика).Тук могат да се наблюдават Крокодилът, Главата на великана, Соколът, дядо Кледа и много др. От тази зала се преминава през “Малката” и “Голямата пропасти”, през коридора “Завеските”, за да се стигне до “Бялата зала”, където се извисяват Свекървенският език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка се нарича “Седмото небе”. 

Единсвено в тази пещера може да се види насекомото “Леденикус” или “Светломразец”.Цената на билета за посещение в пещерата е 4 лева.


За организирани групи над 10 човека - отстъпка от 20 %.


Работно време на пещерата:


Зимно раб. време: 10.00-16.00 часа, като последната група влиза най-късно в 15 часа.


Лятно раб.време: 9.00-17.00 часа, като последната група влиза най-късно в 16 часа.


Тел за контакти: 092/62 35 53

Коментари

Още статии