Блог публикация

vratza-info.net > Блог > Любопитно > Алкохолът е полезен за зрението

Алкохолът е полезен за зрението

Алкохолът в разумни количества предпазва от проблеми с очите, пише „Дейли мейл“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Обръщането на някоя друга чашка със спиртна напитка, може да се окаже добро защитно средство срещу загуба на зрение по-късно в живота, пишат в сп. „Ophthalmology“ авторите на проучването от университета на Уисконсин.

Въпреки че злоупотребата с алкохол се свързва с влошено зрение, някое и друго питие от време на време е по-добро от пълното въздържание, допълват изследователите. „Случайната“ консумация на алкохол намалява риска от развиване на очни проблеми като например дегенерация на макулата – състояние, което причинява постепенна загуба на зрението, допълва БТА.

Авторите на настоящото проучване са изследвали в продължение на две десетилетия връзката между зрителното увреждане и три фактора – тютюнопушене, употреба на алкохол и физическа активност, сред 5000 души на възраст между 43 и 84 години.

Специалистите са установили, че за хората, които от време на време консумират алкохол – по-рядко от веднъж седмично, рискът от проблеми със зрението в последвал 20-годишен период е с 49 процента по-малък.

Физическата активност също оказва благоприятен ефект – редовните упражнения поне три пъти седмично намаляват опасността от зрително увреждане с 59 процента.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *