Блог публикация

vratza-info.net > Блог > Любопитно > 7-те гряха, които ни убиват

7-те гряха, които ни убиват

Седемте смъртни гряха, описани в Библията, наистина могат да ни убият, твърдят психолози. Причината е, че всеки от тях води до физиологични и душевни промени, които със сигурност съкращават значително живота. Лекарите са разгледали всеки по отделно. На първо място лакомията бързо води до скоростно увеличаване на теглото. От само себе си идват проблемите със сърцето и кръвното налягане.

Гневът пък нанася непоправими вреди върху мозъка ни. При всеки скандал умират голям брой нервни клетки.

Не бива да пропускаме и леността. На пръв поглед изглежда, че тя няма как да ни навреди. Това обаче не е вярно. Природата е създала хората за активен живот. Теорията за естествения подбор поставя ленивите създания сред първите плячки на хищниците. Липсата на достатъчно движение бързо съсипва мускулите и ставите. Скоро се появяват и проблеми с метаболизма.

Ако се питате как горделивостта може да съсипе живота ви, отговорът е прост. Когато си въобразяваме, че сме умни или хубави, а действителността ни докаже обратното, психиката се разболява. В началото се появяват тежките депресии, които с годините се задълбочават.Завистта е не по-малък проблем. Когато видим нещо хубаво у някого и се ядосаме, че то не е наше, мозъкът прави грешна връзка. И подсъзнателно започва да ни отдалечава от желаното. Стресът от факта, че сме безпомощни да набавим онова, което искаме, състарява клетките.

Похотливият човек също не е застрахован от здравословни проблеми. Хората, които страдат от този смъртен грях непрекъснато търсят интимна близост с другите. А това ликвидира възможността за истинска емоционална връзка. Накрая похотливият остава без любов. Много изследвания доказват, че самотните хора си отиват по-млади. 

Седмият грях е алчността. Трупането на богатство води след себе си още десетки прегрешения. Човекът, който иска да има все повече и повече пари или предмети, се намира в непрекъснат стрес. А това съсипва нервната система и я държи в постоянно напрежение. Изследвания по време на световните войни доказват, че когато не чувстваме спокойствие, всеки един от органите ни страда. 

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *