Блог публикация

vratza-info.net > Блог > Любопитно > 5 от най-глупавите суеверия

5 от най-глупавите суеверия

В съвременния свят мнозина са в плен на странни суеверия, за които няма логическа или научна обосновка. Простата истина е, че много от абсурдните предразсъдъци водят началото си оте религията. Тези примери ще ви убедят в това:

Ако си запалиш цигара от пламъка на свещ…

свещ

В древните времена, когато испанците и британците били в търсене на нови земи и суровини, се появило странното поверие, че ако си запалиш цигарата от пламъка на свещ, в този момент един моряк умира. Вероятно опасенията са били свързани с това, че тютюневият дим е нещо грешно, и едва ли не творение на Дявола, а  запалената църковна свещ от старозаветни времена символизира един вид светлината, която разпръсква Спасителя Исус Христос.

Разсипаната сол е на нещастие

разлята солница

Всеки е чувал поличбата, че ако разсипеш солница е на нещастие. Въпреки това, малцина знаят откъде идва тя. Факт е, че навремето една торба сол е струвала колкто една торба злато. Солта е била рядко скъпа и ценна, така че ако някой имал нещастието да я разлее, той съзнателно лишавал семейството си от вкусна храна. Това неизбежно водело до кавги. Но днес солта вече не е екзотичен продукт и разлятата солница не води до нищо повече от пускане на прахосмукачка.

Числата на нещастието

фатални числа

Говорейки за народния вярвания, няма как да игнорираме темата за числата, които носят нещастие. В Япония и Китай, примерно, се считат за нещастни числата 4 и 9, защото „четири“ на японски се произнася като „ши“, което е звукоподобно на думата „смърт“, а „девет“ – „ку“ – напомня за думата „болка“. Числото 13 се свързва с фатализъм, поради ред причини: една от тях е, че на Тайната вечеря са Исус и 12-те апостоли, общо 13 човека. А последен, тринайсти, идва предателя Юда.

Не минавайте под стълба

не минавай под стълба

Всъщност, това суеверие си е много практично. Според една от теориите, то е възникнало от християнската вяра в Светата Троица: тъй като, подпряна на стената, стълбата образува триугълник, развалянето на този триъгълник се счита за кощунствено. Според друга популярна теория, страхът от ходене под стълба е свързан с нейната прилика със средновековната бесилка. Все пак, първото обяснение е по-близко до същността ни, но едва ли ще се случи нещо чак толкова лошо, ако минем под стълба.

Внимателно с огледалото

счупено огледало

Съгласно легендата, ако счупиш огледало, те чакат 7 години лош късмет. Това суеверие е родено от убеждението, че огледалото не е предмет, който само показва нашето отражение, а е предмет, в който присъства и частица от нашата душа. Идеята за огледалото толкова здраво се втълпило в съзнанието на хората, че когато човек умре, всички огледала в дома му биват закривани. Този ритуал се обяснява с това, че огледалото е нещо като врата между двата свята, която ги съединява. Душата, която току-що е напуснала тялото на покойника, може да се обърка и завинаги да попадне в огледалния лабиринт. Затова и огледалата се закриват.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *