Блог публикация

vratza-info.net > Блог > Любопитно > 10 НЕРАЗГАДАНИ МИСТЕРИИ НА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК

10 НЕРАЗГАДАНИ МИСТЕРИИ НА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК

Имате ли някаква представа какво точно се случва в нашето сиво вещество? Не? Ние също. Ето затова ви предлагаме 10 от все още неразгаданите мистерии на нашето съзнание.

10. Усещането за дежавю

Понякога си мислим, че вече сме преживели даден момент. Това усещане е трудно за проучване поради факта, че то е краткотрайно и трудно предвидимо.

9. Защо мозъчните клетки умират при пациенти с Алцхаймер?

Протеин, наречен тау, най-вероятно е виновен за това. Все още не знаем как точно успява да атакува мозъка.

8. Защо музиката предизвиква емоции?

Музиката не е полезна за оцеляването ни. Въпреки това предизвиква емоционални и физически реакции. Според някои теории това се дължи на факта, че музиката имитира човешката реч или движението на тялото по време на танц.

7. Какво е подсъзнанието?

Мозъкът обработва информацията по такъв начин, че да можем да възприемаме света около нас. Това обаче не обяснява защо изживяванията ни са субективни.

6. Как специализираните области на мозъка се интегрират помежду си?

Определени части от мозъка се фокусират върху специфични неща. Не е ясно как точно той ги обединява в едно, за да предостави една цялостна картина на света.

5. Защо сънуваме?

Според някои учени сънищата ни позволяват да разрешим проблеми, с които сме се сблъскали през деня. Други пък твърдят, че те помагат на мозъка да се упражнява.

4. Как мозъкът ни разбира времето?

Звукът пътува от визуалната информация. Въпреки това мозъкът ни успява да синхронизира двете неща. Ако разберем как точно става това, ще можем да се преборим със заболявания като дислексия.

3. Какво е интелект?

Все още не знаем как точно невроните на мозъка разрешават конкретни проблеми. Мистерия е за учените как информацията се съхранява и манипулира и защо някои хора са по-умни от другите.

2. Как можем да стимулираме бъдещето, изготвяйки планове?

Технологиите, с които изследваме мозъка, се фокусират върху настоящето. Тепърва ни предстои да разберем как успяваме да предвидим дадени събития.

1. Как съхраняваме спомените и се подсещаме за тях?

Мозъкът се променя физически всеки път, когато научим нов факт. Все още не е ясно как можем да си припомним вече научената от нас информация по своя собствена воля.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *