Затваря се за движение част ул. „Иванка Ботева“

Добавено: Понеделник, 03 Септември 2018г


Във връзка с подготовка за предстоящо стартиране на строително-ремонтни дейности на част от ул. „Иванка Ботева“, на 04.09.2018 г. и на 05.09.2018 г. ще бъде затворен за движение участъкът й от ул. „Стоян Кялъчев“ до ул. „Г. Раковски“.


Алтернативният маршрут за движение ще се осъществява по ул. „Стоян Кялъчев“. Ще бъде поставена вертикална сигнализация.


За временната организация на движение, по участъка от уличната мрежа, своевременно са уведомени Сектор „Пътна полиция“, Центъра за спешна медицинска помощ и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.


Подготовката за предстоящите ремонтни дейности включват подмяна на сега съществуващите дървесни видове.


След извършена фитосанитарна оценка е установено, че дърветата по ул. „Иванка Ботева“ имат влошено състояние - изгнили са или са в процес на гниене, болни са или са прекършени. При проверката е констатирано, че короните на дървесните видове пречат на сградите по протежението на улицата, а кореновата им система силно е увредила тротоарната и пътна настилка.


Заключението на експертите е, че дърветата застрашават живота и здравето на минаващите и е необходимо те да бъдат  подменени. На тяхно място ще бъдат засадени нов дървесен вид- Кълбовидна акация. Този вид декоративни дървета са с прибрана кълбовидна форма на короната и е предпочитан за градското озеленяване, тъй като имат малка коренова система, без бодли на клоните и не образуват цветове. Дърветата са студоустойчиви и невзискателни към почвения тип. Височината им достига до 6-7 метра. Кълбовидната форма на короната не налага необходимост от резитба за оформяне и повдигане на короната. Кореновата система на този вид не е повърхностна, а дълбока и неразрушава тротоарната настилка. Новите дървета ще бъдат засадени през месец октомври.


Дейностите са част от реализирането на проекта за обновяване на Централна пешеходна зона.


Община Враца се извинява за причиненото неудобство.

Коментари

Още актуални новини