С шествие и тържествена церемония Враца отбеляза 24 май

Добавено: Сряда, 23 Май 2018г

 „Днес е ден, в който трябва да се гордеем и да се замислим колко силни сме ние, българите. От нашите земи са корените на славянската писменост. Оттук е започнало началото днес, милиони хора да използват кирилицата. Затова, нека бъдем родолюбиви, да пазим българския език, за да пребъде. Да пазим българските традиции и обичаи, за да пребъдем. Бъдете силни, сърцати, добри и горди. Честит празник, скъпи съграждани!“ – каза в приветственото си слово кметът Калин Каменов, по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.Тържеството, което се състоя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, започна с шествие, водено от ученици-отличници и множество, носещо българското знаме. Трибагреникът премина по централния булевард „Никола Войводов“ и бе приветстван с аплодисменти от жителите на града. В шествието се включиха кметът Калин Каменов, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общински съветници, културни дейци, ученици, граждани.


Празничното честване на най-духовния български празник започна със стихотворение, рецитирано от Велиана Парахулева - ученичка от 3 клас на СУ „Христо Ботев”.


Тържествен водосвет отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие с отци от епархията.


 


На тържеството присъстваха още народни представители, областният управител Малина Николова, общински съветници и директори на културни институции. 


Празникът завърши с изпълнение на танцьорите от Представителен танцов състав „Радост” при Община Враца, с хореографи Геновева Спасова и Христо Пеевски.В програма участие взеха още: Даниел Цочев – актьор, Велиана Парахулева - ученичка от 3 клас на СУ „Христо Ботев”, Духов оркестър при Народно читалище „Развитие- 1869”, с диригент Бойчо Димов, Средношколски хор на СУ „Отец Паисий”, с диригент Момчил Томов, мажоретен състав и младежки духов оркестър към Център за подкрепа на личностно развитие „Център за работа с деца”, с диригент Калоян Трайков, Представителен танцов състав „ Радост” при Община Враца.
В знак на признателност и преклонение, пред паметника на двамата равноапостоли, бяха поднесени венци и цветя.


В рамките на празничния ден, от 18:30 ч., в залата на Драматично- куклен театър ще бъде представен музикалният спектакъл „На нея с обич”, посветен на творчеството на Емил Димитров.
Коментари

Още актуални новини