Със засаждане на лози бе поставено началото на Пролетните празници във Враца

Добавено: Неделя, 25 Март 2018г


Десет лози от сорта „Врачански мискет“ бяха засадени в дворното пространство до Детската музикална школа в града. Програмата откриха танцьорите на представителен танцов състав „Хемус“. Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията, освети насажденията.


На събитието, с което се постави началото на Пролетните празници в града, присъства и кметът Калин Каменов. „Щастлив съм, че днес създаваме нещо, свързано с един от символите на града ни – Врачанския мискет. Така, в центъра на Враца ще бъде обособен кът, където жители и гости на града да видят как изглеждат насажденията от популярния винен сорт грозде. Надявам се, че с общи усилия ще предадем традицията на младите хора. Пожелавам на всички здраве и нека заедно се наслаждаваме на празничната програма, в навечерието на Великден“ – отбеляза Каменов по време на празника.Спазвайки традицията, лозите бяха засадени само от мъже. Кметът Каменов, Врачанският митрополит Григорий, председателят на Общинския съвет Румен Антов, заместник областният управител Комитски и производителят на известното врачанско вино – Тихомир Костадинов, положиха насажденията от сорта „Врачански мискет“.


В рамките на културната програма беше представена историята на лозарството във Враца и по-конкретно – на насажденията от сорта „Врачански мискет“. 


Събитието завърши с дегустация на вино, под звуците на духовия оркестър при Народно читалище „Развитие“.


На празника присъстваха още: заместник-кметът Долапчиева, жители и гости на града.


Коментари

Още актуални новини