Враца възроди старата традиция да се чества Никулден на централния площад

Добавено: Сряда, 06 Декември 2017г


 Десетки жители на Враца, се събраха на площад „Христо Ботев“, заедно да отбележат големия християнски празник – Никулден. По този начин областният център възроди стара традиция, от централния площад да се дава началото на празниците в града.


Тържественото отбелязване на Никулден започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий, в съслужие със свещеници, и освещаване на рибния курбан.


 „За мен е голяма чест да ви поздравя с големия християнски празник – Никулден и да ви кажа, че с днешното събитие възраждаме стара врачанска традиция, която е от почти 100 години и е тръгнала от тук, от този площад.“ – каза в част от приветствието към присъстващите кметът Калин Каменов. Той благодари на всички дарители за помощта при реализиране на празника, на служителите от детските градини и ясли, и на работещите в Общинското предприятия „Социални дейности“, които приготвиха никулденските шарани за благотворителната изложба-базар и вкусния рибен - курбан.
Кметът Каменов посочи, че с честването на Никулден във Враца се дава началото на Коледните и новогодишни празници и допълни, че от 16:30 ч. ще се запалят светлините на Коледната  елха, от утре започва да работи ледената пързалка и всеки ден ще има прояви, включени в празничната програма.


„От днес площадът оживява от събития, които ще радват нашите съграждани и гости на Враца. Благодаря на всички вас, че сте тук и се надявам празникът да ви харесва, защото той е за вас. С общи усилия показахме, че можем да създаваме нещо красиво, модерно, съвременно, но същевременно обвързано с нашите традиции. Честит празник!“, каза още Каменов.


На празника бяха раздадени над 1 500 порции рибен – курбан и бяха изкупени всичките 56 вкусни никулденски шарани от благотворителната изложба-базар. На всички, включили се в подготовката на красивите празнични ястия, кметът връчи грамоти.


На празника присъстваха заместник областният управител Мирослав Комитски, заместник-кметовете Мария Попова и Петя Долапчиева, секретарят на Общината Нина Дакева, общински съветници, директори на финансови институции, общественици, граждани.

Коментари

Още актуални новини