Как да пазаруваме икономично и ефективно? 8 простички съвета!

Добавено: Понеделник, 02 Юли 2018г

Пазаруването е едно от онези неща, които правим толкова често, че процесът става (почти) машинален.     Влизаш в супермаркета, взимаш си количка, минаваш през необходимите щандове, плащаш и натоварваш колата.    Много често дори не се замисляме за продуктите, които избираме, просто защото мисълта ни е заета с "по-важни" дела. А какво по-важно от храната?    


Замисляли ли сте се, че правилното разпределение на бюджета би помогнало не само на портмонето, но и на здравето?    


Това може да стане, ако следвате следните елементарни за изпълнение съвети...   


Не купувайте готови миксове салата.    Да, много са практични и ви спестяват подготовката на продуктите. Но са и доста по-скъпи. На цената на един пакет ще можете да си купите цял килограм (ако не и повече) зеленчуци от пазара!     Още повече, поради найлоновата им опаковка, тези зеленчуци често подвеждат със свежия си вид. Всъщност увяхват много по-бързо от "обикновените".    


Направете си градинка на терасата     Чери домати, чушлета, подправки... Изборът е много голям! Най-голямото предимство тук е удоволствието, което човек изпитва, когато излезе на терасата и набере чудесен пресен босилек. А ако има откъде да си вземете домашни семена – още по-добре.    


Купувайте си подправки и зехтин/олио на едро     Този съвет може би няма да се стори удачен за хора, които живеят в по-малки населени места.     Ако живеете в София или някой от другите по-големи градове в страната, посетете арабско магазинче (например) за ароматни подправки и си вземете по-големи количества.     Ще ви излезе по-евтино и няма да ви се налага да се разхождате до магазина, когато червеният пипер свърши. Единственото условие тук е да съхранявате подправките правилно, за да не станат влажни.     Колкото до зехтина - ако си купите голяма разфасовка, можете да разпределите количеството в стъклени бутилки, които да ползвате дълго и умно.    


Въобще, пазарувайте на едро стоките, които го позволяват     За да се уверите, че ще ви бъде по-изгодно, просто сравнете цените на опакованата стока с определен грамаж и цената на килограм в насипен вариант.    


Замразете любимите си зеленчуци     Така ще бъдат на разположение и през зимата, когато зеленчуците са двойно по-скъпи и сто пъти по-некачествени и вредни.    


Избягвайте да купувате опакован хляб на филии     Колкото и да обичаме хляба, той не е най-добрата храна за нас и в крайна сметка излиза доста скъпо. (Замислете се, че всеки ден давате по минимум 1 лев за хляб). Особено в случаите, когато е натъпкан с консерванти, захар и сол!     Индустриално произведеният хляб може да бъде заменен с картофи или ориз като гарнитура към основното ястие. Другият вариант е да си купувате брашно по избор и жива мая, и да се превърнете в пекари у дома.    


Не купувайте найлонови торби     Има ли нужда да обясняваме защо? Заменете ги с дългосрочните платнени алтернативи.    


Не пазарувайте гладни!     Струва ви се смешно, но кошницата ви ще се окажe пълна с много излишни глупости, ако нахлуете в супермаркета прегладнели.


източник: kulinar.bg

Коментари

Още статии