Практични съвети как да спрете цигарите

Добавено: Вторник, 10 Март 2015г

Да се откажат цигарите е трудно, но не невъзможно. Отказът от навика не би могъл да бъде провокиран от друг, решението е лично и често се базира на собственото предпочитание и избор...

Предпочитание – защото реално погледнато запалвайки цигара и придърпвайки от дима й играем образ, на който вътрешно сме избрали да подражаваме. Опитайте се да си представите как се виждате в момент, когато пушите, да си спомните какво ви е провокирало да запалите първата цигара, как опитът се е превърнал в игра, тя в навик и в крайна сметка се е стигнало до зависимост.

Питали ли сте се защо многократните опити за отказ от пушенето са се увенчали с неуспех? Причината е, че не сте признали пред себе си, че подражавате на натрапен от социума модел. Всъщност, харесва ви да пушите. Първата съществена стъпка в отказването на тютюна е да откриете този образ. Когато знаете кой стои срещу вас, битката е по-лесна.

Опитайте отново да откажете цигарите. Всеки опит ви добрижава повече до търсения резултат. Проучвания сочат, че хора отказали се от цигарите преди окончателното им спиране, са направили преди това по 5-6 неуспешни опита. Така, че никога не е късно да се спре.

Практични съвети как да спрем цигаритеКак да започнем?

* Изберете си дата, но в следващите 2 седмици. Важното е тя да е ясна, да е отбелязана в календара. Иначе перфектният ден никога не идва.

* За да е по-лесно изпълнението на решението, направете списък на причините защо бихте искали да се откажете от пушенето. Причините могат да бъдат здравословни, семейни – на децата едва ли им е приятно да усещат неприятния тютюнев мирис от дъха и дрехите ви. Финансовият аргумент също е от убедителните.

* Обвързването на някои събития с отказа от тютюнопушене също дава резултат. Такива могат да бъдат бременността, раждането на детето или внучето, преместване в ново жилище...Когато денят наближи...

* Помислете дали не бихте могли да се спрете на някакъв вид упражнения или хоби, които да заменят държането на цигарата и ангажират мислите ви. Специалисти препоръчват занимания като сглобяване на миниатюрни модели на кораби, плетене, игра на мобилния телефон и др.

* Опитайте се да ограничите местата, където да палите цигара. Например, не пушете вкъщи и в колата.

* Информирайте се за заместители на цигарите – като никотинови дъвки, пластири, инхалатори, таблетки, както и медикаменти, които да улеснят въздържането от цигара и успокоят напрежението, което изпитвате.

* Съществуват множество методи за отказване на цигарите. Разучете ги и се спрете на два-три, които ще ви помогнат да се откажете от навика си. Това се налага, тъй като всеки е различен и не се знае кой метод действително ще се окаже подходящият.В деня

* Настъпи ли набелязания ден – не палете цигара, не си позволявайте дори и едно дръпване. За да изпълните желанието си, не носете цигари със себе си и повече не си купувайте.Началото е зад гърба ви

* Отказването от рутината за запалване на цигара е една от най-съществените стъпки в отказването на тютюнопушенето. Например, свикнали сте да палите цигара в колата – почистете каросерията и подновете калъфките на седалките, сложете или махнете калъф на волана. Тези промени ще ви напомнят какво сте си обещали. Харесва ви след секс да запалите цигара - просто заменете навика, например с отпиване на глътки червено вино или хапване на парченца плодове.

* Ако по време на работа ви се допуши, станете и се разходете. Раздвижването ще ви тонизира достатъчно.

* Избягвате компанията на пушачи, тъй като в тяхно присъствие ще ви е трудно да се въздържите. Ако имате навик да запалвате цигара в заведение, избягвайте тези само за пушачи или съответните салони.

* Груповата терапия в страната ни е малко популярна, но се предлагат и такива услуги. Споделянето на проблемите, свързани с отказването на цигарите прави изпълнението на решението не така трудно и агонизиращо. При разговорите се споделят затруднения, с които се сблъсква всеки един отказващ се от тютюнопушенето. Възможно е да се получи готов опит за преодоляването на даден етап.

* Препоръчително е да поддържате връзка със специалист или отказал се от тютюнопушенето познат, който да потърсите в момент на слабост. Тези хора знаят как да ви подкрепят в такъв момент, за да не запалите цигара отново.

* Помислете дали времето, което губите за пушене, не бихте могли да вложите в спортни занимания. Упражненията подобряват настроението и тонизират, както тялото, така и ума. Ако се опасявате от наддаване на тегло заради отказа от цигарите, то тренировките ще помогнат да запазите фигурата си. Препоръката на специалистите е да се започне с физическото натоварване постепенно.

* Не се упреквайте, ако не издържите и запалите цигара. Помислете каква е причината – дали се дължи на глада ви за никотин, на стрес или натиск и се подгответе с адекватно контрарешение за следващия момент на слабост. До окончателния отказ от цигарите се преминава през няколко трудни периода, въпросът е да държите на намерението си и навреме разсеете с други занимания спонтанните пристъпи да запалите.Успех!
Източник: puls.bg

Коментари

Още статии