Смейте се повече за по-дълъг живот

Добавено: Четвъртък, 29 Януари 2015г

 Усмивката и положителното отношение удължават живота, установиха американски учени, които участваха в глобално изследване на атеросклероза. То е били провеждано цели 15 години, пише БГНЕС. 


Разковничето е в по-доброто състояние на сърдечно-съдовата система на хората, които по-често се усмихват или радват.


Учените са анализирали здравословното състояние на 5100 доброволци на възраст от 45-84 години. 38% от тях са били бели, 28% афроамериканци, 22% латиноамериканци и 12% от Югоизточна Азия. Всички те били разделени на две групи – експериментална и контролна. Групите са били приблизително еднакви по такива параметри като средна възраст, раса, националност, начин на живот, физическа активност. Образованието и доходите също влизали в сметката.


В хода на изследването се отчитали и такива фактори като масата на тялото, количеството холестерин и нивото на глюкоза в кръвта, артериалното налягане. Участниците са запълвали анкети за техния тип личност – оптимист или песимист.


Общото състояние се е оценявало по 14-бална система. В крайна сметка било установено, чепоказателите при оптимистите били по-добри, отколкото при песимистите, а вероятността от сърдечно-съдови заболявания почти два пъти по-малко.

Коментари

Още статии