10 начина да избегнете болестите

Добавено: Четвъртък, 29 Януари 2015г

По нашите географски ширини има няколко пика на вирусните инфекции в годината, като концентрацията им е особено висока в началото и края на зимата и през лятото. Излишно е да се споменава, че човек не може да се изолира от света в периодите, когато рискът да се разболее от грип или друг тип вирус е особено висок. Има обаче редица начини за минимизиране на този риск и ако се придържате колкото се може по-стриктно към тях, шансовете да инвестирате спестяванията си във ваканция сред природата или нов велосипед, вместо в близката аптека, нарастват осезаемо, пише avtora.com.


10. Почивайте си


Недостатъчният сън се свързва с редица умствени и физически здравословни проблеми, включително потискане на имунната система. Въпреки че учените нямат реално обяснение за това как сънят е свързан с функционирането на имунната система, то е ясно, че тези, които спят по-малко, са по-податливи на инфекции и вирусни заболявания.


9. Дезинфекцирайте дома ви


Въпреки че настинките и грипните вируси се разпространяват най-често от човек на човек, болестта може да се предаде и по непряк път. Причината е, че вирусите могат да оцелеят извън тялото няколко часа, а дори и дни. За да предотвратите разпространението, дезинфекцирайте повърхностите, които докосвате най-често – плотове, кранове, телефони и дръжките на вратите.


8. Ограничете се от партита


Трудно е, но понякога е препоръчително да си останете вкъщи в петък вечер по време на сезона на грипните инфекции. Както казахме, липсата на сън отслабва имунната система, а в комбинация с цигари и алкохол със сигурност нощните забавления ще се отразят зле на здравето ви.


7. Не споделяйте


По време на сезона на грипа споделянето на храни, напитки, цигари или други лични принадлежности е сигурен начин за разпространение на болестта.


6. Пийте течности


Въпреки че пиенето на много течности е ключова стратегия за борба с болестта, поддържането на вода в тялото може да ви помогне и да предотвратите заболяванията. Водата транспортира хранителните вещества към клетките и премахва токсините, което ви поддържа хидратирани и здрави.


5. Яжте цветни плодове и зеленчуци


За да поддържате имунната си система, се нуждаете от здравословна диета с много минерали и витамини. Най-добре е да консумирате разнообразни плодове и зеленчуци, като се придържате към по-цветните и тъмните, тъй като те са по-богати на хранителни вещества.


4. Тренирайте


Упражненията ви карат да изглеждате и да се чувствате чудесно, но редица изследвания показват, че редовните тренировки помагат и за засилване на имунната система.


3. Избягвайте други болни


Почти всички щамове на настинките и грипните вируси се разпространяват от директен контакт с хора, така че избягвайте подсмърчащи около вас и дезинфекцирайте често ръцете си.


2. Не пипайте лицето си


Лицето е входът за вирусите в тялото ви. Разпространяваните по въздушно-капков път сезонни болести могат да нахлуят във вас и през очите например. Избягвайте облизването на пръсти и не търкайте очите си.


1. Мийте си ръцете


Най-познатото, лесно и важно правило е да поддържате добра лична хигиена. Използвайте топла вода и мийте ръцете си старателно най-малко 15 секунди, за да предотвратите разпространението на вирусни и други инфекции.

Коментари

Още статии