Пий доматен сок срещу умора

Добавено: Вторник, 06 Януари 2015г

Доматеният сок е много по-ефективен от енергийните напитки при преумора и изтощение, показва ново проучване.


 Доматите съдържат жизненоважни химикали, които помагат на мускулите да се възстановят и кръвното налягане да се върне към нормалното след физическо претоварване. В изследването участват 15 спортисти, чиито показатели били измерени преди и след тренировка. Деветима от участниците пиели доматен сок след всяка тренировка, а останалите шестима консумирали енергийни напитки.

Резултатите показват, че сокът от домати много по-бързо възстановява мускулите и нормализира пулса и налягането след усилено физическо натоварване.

Доматите са богат източник на антиоксиданти. Те помагат на тялото да се прочисти от свободните радикали, които причиняват оксидация на тъканите, водеща до възпаления и потенциален риск от развитие на сериозни заболявания. Антиоксидантите ни помагат да забавим и ефектите на стареенето.

Две чаши доматен сок са достатъчни, за да си набавите дневната нужда от витами C . Като богат източник на витамини С и А, доматеният сок стимулира имунната система. Установено е, че хората, които пият по чаша доматен сок на ден, се разболяват по-рядко от грип или настинки. Същите витамини помагат и за предпазването от инфекции и възпаления.


източник: cosmopolitan.bg

Коментари

Още статии