Метеоритен дъжд на 30 юли

Добавено: Петък, 04 Юли 2014г

На 30 юли ще може да се наблюдават падащи метеори в атмосферата от потока алфа-Каприкорниди. Това съобщи Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН.


„През лятото се очертават метеорни потоци, тоест има моменти, когато се наблюдава увеличен брой метеори. Алфа-Каприкорниди е поток, който не е толкова богат на метеори – само около 5 до 8 метеора на час. Но за сметка на това метеорите са бавни, много ярки и често пъти се взривяват в атмосферата. Това са много ярки метеори, които подобно на фойерверки в момента на взривяването си придобиват много висока яркост.

Този поток започва на 3 юли и ще продължи до 15 август, като максимумът му ще бъде на 30 юли. Това означава, че в края на юли, ако има хора извън силните градски светлини, далеч от градовете могат да наблюдават тези взривове в атмосферата, да ги наречем „ярки падащи звезди”. Характерното за тези метеори е, че наистина са ярки и често завършват пътят си в небето с взрив. Ще могат да бъдат наблюдавани с просто око, те са много ярки, буквално като фойерверки, но за съжаление не са чак толкова много”, обясни Маркишки.


„Колкото до традиционните известни като аквариди, на които максимумът е на 12 срещу 13 август месец. Особеното при тях тази година е, че при максимумът им Луната ще бъде пълна, а когато Луната свети силно, осветява небето и на практика те се наблюдават трудно, тъй като не са толкова ярки. Тази година могат да се наблюдават и към края на юли, тъй като започват от 17 юли и би трябвало около 30 юли да са на максимум около 100 медиома на час. Те са много по-чести от алфа-Каприкорниди”, каза Пенчо Маркишки.


източник: blitz.bg

Коментари

Още статии