Откриха къде се крие тайната на младостта

Добавено: Понеделник, 23 Юни 2014г

Кръглите червеи „C. elegans“ спират да стареят, когато гладуват, и така могат да живеят два пъти по-дълго от нормалното, установиха американски учени, цитирани от BBC.


Без храна нематодите продължават да се движат, но клетките им и органите им стават без възраст, в неактивно състояние, в което не остаряват. Щом получат храна, червеите се развиват нормално. Продължителността на живота им обаче се удължава.


Учените се надяват да успеят да използват явлението, за да създадат лекарство, с което да контролират процеса при хората без гладуване. Подобни експерименти са правени с мухи, дрожди, маймуни и червеи, като животът на гладуващите се е удължавал с 30 до 200%. Как става това, обаче остава неясно. Затова американските учени се опитаха да определят как реагират на глад растящите тъкани.


Малките червеи нематоди C. elegans се развиват за три до четири дена. Те са прозрачни и се състоят само от няколкостотин клетки. Така промените в развитието лесно се виждат с микроскоп. В естествена среда нематодите често гладуват или преяждат и това се отразява на развитието им.


Учените са ги оставили да се развият до определен етап преди началото на бързото развитие на клетките. След това са махнали храната и са наблюдавали реакциите. Червеите можели да гладуват безпроблемно две седмици. Периодът на спряло развитие обаче осигурявал двойно по-дълъг живот. Развитието на червеите спряло след няколко часа гладуване.


След като получавали отново храна, то се възстановявало и те израствали нормално. Развитието спира основно в два етапа.


Автор: ПИК

Коментари

Още статии