Червеното вино пази зъбите от кариеси

Добавено: Вторник, 27 Май 2014г

Червеното вино ефективно унищожава бактериите, предизвикващи кариеси в устната кухина, установява проучване с адрес Испания.


Изследването било проведено от екипа на Мария Виктория Морено-Арибас от испанския Национален изследователски съвет, предава dailymail.co.uk.


Кариесите са често срещано заболяване на зъбите и засягат между 60 и 90 процента от населението по света. Те се развиват, когато бактериите в устата оформят био слоеве - общности, които са много трудни за обезвреждане, допълва БТА.


Те прерастват в плаки и произвеждат киселина, която разяжда зъбите. Миенето на зъбите и флуоридът в пастата за зъби спомагат донякъде за избавянето от бактериалните плаки. Доста ефективно в това отношение действат червеното вино или екстрактът от гроздови семки. Те забавят развитието на бактериите. 


Екипът на г-жа Морено-Арибас отгледал колонии от бактерии, образуващи зъбна плака. След това ги потопил в различни течности. Сред тях фигурирали червено вино, безалкохолно червено вино, червено вино с екстракт от гроздови семки и 12 процентов воден разтвор на етилов спирт. Червеното вино с или без алкохол и виното с екстракт от гроздови семки се оказали най-ефективни в унищожаването на бактериалните култури.


източник: ПИК

Коментари

Още статии