Полезните качества на ментата

Добавено: Понеделник, 12 Май 2014г

Ментата е една от най-полезните за нашите здраве билки. Тя съдържа достатъчно количества цинеол, лимонен и дихидрокарвон. Тези съединения помагат на билката да предаде своите лечебни свойства, които носят ползи за здравето на хората.


Ментата помага при стомашни разтройства


Едно от най-важните приложения на ментата е за лечение на стомашно-чревни проблеми. Билката е доказано ефективна при лечение на редица нарушения в храносмилането. Единия от методите, чрез които върши това, е отпускането на мускулите на стомаха. ментата подпомага при лечението на състояния като гадене, синдром на раздразненото черво, разстройство и диария, както и други общи храносмилателни проблеми. Това са заключенията в наскоро публикувано в Phytotherapy Research проучване на ефектите от пиенето на ментов чай.


Ментата помага за намаляване на възпалението


Научно изследване доказва ползите при използването на мента за лечение на състояния като болки в гърлото, които често водят до възпаление и подуване. Ментата също се оказала обещаваща при намаляването на възпалението на дихателните пътища. Част от участниците в проучването получили облекчение, когато прилагали мента директно в устната кухина. В други случаи ментата предложила облекчение при зъбобол, главоболие и спазми.


Ментата помага при прекомерно окосмяване


Състоянието, при което се наблюдава анормален растеж на косми по стомаха, лицето и гърдите на жените се нарича хирзутизъм. Разбираемо, това състояние може да доведе до голям стрес за тези жени. Изследване, публикувано в Phytotherapry Research, дава надежда за страдащите от това състояние. Участниците в проучването пили по две чаши чай от мента на ден в продължение на пет дни. Чая довел до намаляване количеството на андрогените в организма на тези жени. Андрогените са хормоните, които да карат женското тяло да придобива мъжествени черти, като окосмяване по лицето.


източник: ПИК

Коментари

Още статии