Соев сос срещу СПИН

Добавено: Събота, 10 Май 2014г

В соевия сос се съдържа съединение, което може да спре развитието на вируса на имунодефицита (HIV). До този извод са стигнали американски учени.


Откритието е на изследователски колектив под ръководството на професора по молекулярна биология и имунология от медицинския център на Университета на щата Мисури - Стeфан Сарафиянос, пишат американски медии, цитирани от БГНЕС.


Молекулата EFdA, за която става дума, е открита още през 2001 година от специалисти от японската компания Yamasa, която произвежда соев сос.


Оказва се, че това съединение носи не само наситен вкус, но е много подобно на антивирусния медикамент тенофовир, използван срещу действието на вируса на СПИН, пише ИТАР-ТАСС.


Според източник на Европейската агенция по лекарствата тенофовир се използва за лечение на хроничен хепатит B при възрастни с компенсирано чернодробно заболяване, с доказана активна вирусна репликация, постоянно повишени серумни нива на аланин-аминотрансферазата и хистологично доказани данни за активно възпаление и/или фиброза.


източник: "Дарик"

Коментари

Още статии