Внимавайте за непозволени оцветители в боите за яйца!

Добавено: Понеделник, 07 Април 2014г

Остава само седмица до най-светлия християнски празник Великден и скоро всяко семейство ще трябва да закупи яйца и бои за оцветяване, но трябва да внимаваме много какви бои купуваме, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).


По този повод инспекторите са впрегнати в активни проверки и са на нокти, че е възможно на пазара да пробият опасни багрила. За такива вече алармираха от ефира на Би Ти Ви зрители. Според тях в много магазини вече можело да се купят такива опасни краски.


Боите са направени от катран. Нелегалните им производители търсят максимална печалба, без да влагат скъпи продукти. И разчитат на това, че в навечерието на Великден хората купуват масово боя и не гледат кой е производителят. Боите могат да причинят рак, обясниха специалисти.


"Производителите и вносителите на бои, съгласно европейското законодателство, са длъжни да използват само разрешени са влагане в храните оцветители", коментира пред BurgasNews д-р Териза Тикашвилиот регионалния клон на БАБХ в Бургас.


Боите за яйца, които се продават на пазара, са комбинация от оцветители, с различни цветове – така наречените Е добавки и Е номера от 100 до 181.


В нашето законодателство разрешените оцветители и печати върху яйца са регламентирани в Наредба 8 за здравословното хранене, в раздела за добавки на храните. Това означава, че те са безвредни за здравето на хората.


Има оцветители, които не са разрешени за директна продажба на потребителите. Това са оцветителите с номера Е 123, Е 127, Е 154, Е 160-Б, Е 161-Г, Е 173 и Е 180. Те са абсолютно забранени при производството на бои за яйца.


До този момент не е установено наличие на забранен оцветител при проверките в търговската мрежа. При проврките се следи се и за спазването на технолочното съхраняване в обектите. Проверяват се и транспортните средства. Следи се и етикетировката. В търговската мрежи се обръща внимание на хигиената, а също също и за условията за съхранение и начин на предлагане на яйцата.


Специалистите съветват потребителите да следят етикетировката на боите и за сигнализират при констатиране на забранени оцветители. Тематичната проверка ще продължи до Великден.


източник: ПИК

Коментари

Още статии