Опасност! Кърлежите се събудиха!

Добавено: Петък, 28 Март 2014г

Затоплянето и по-високата влажност през пролетта са предпоставки за размножаването на кърлежите, с което рискът от заразяване с пренасяни от тях болести се увеличава. Обикновено те се активизират в началото на април и именно тогава се появяват първите сигнали за ухапвания (Тази година нападнаха кучето ми още в началото на март!).


 


Едно ухапване от кърлеж може да бъде смъртоносно. Предаването на инфекцията става до няколко часа след ухапването или до 2 дни, ако паразитът стои в тялото. Затова лекарите препоръчват кърлежът да бъде отстранен възможно най-рано.


 


Най-опасна в нашите условия е Конго-кримската хеморагична треска. При нея смъртността е доста висока, дори за съвременното ниво на медицината - около 10 процента. Тя протича с тежки кръвоизливи от стомашно-чревния такт, с повръщане и изхождане на кървави материи. Кръвоизливите могат да бъдат навсякъде.


 


Марсилската треска е друга инфекция, особено характерна за нашия регион. Ако диагнозата и лечението се забавят, фаталният изход не е изключен особено при пациенти с увреждания на сърдечносъдовата система. Ухапването може да остане незабелязано. Много характерен белег на болестта е обривът, който се явява между втория и шестия ден от началото на болестта. Той започва от долните крайници, ходилата и дланите. Може да обхване и цялото тяло.


 


Лаймската болест също се среща в нашия регион. В първия период тя протича с по-дискретни симптоми. Може да направи впечатление само зачервяване на кожата, което увеличава размерите си. Този стадий може да отмине и човек да се успокои. Следващите фази обаче са опасни. След няколко месеца започват оплаквания от страна на сърдечносъдовата и нервна система, ставни болки и подуване. Болестта води да инвалидизация. Заразата не се предава от човек на човек и болният не е опасен за околните.


 


При ухапване от кърлеж е желателно да се потърси лекарска помощ. Премахването става с пинсета, като кърлежът трябва да се хване възможно най-близо до главата, след което внимателно да се издърпа нагоре, без да се върти и извива, за да не се скъса. Трябва да се носят ръкавици. След успешното отстраняване на паразита мястото трябва да се дезинфекцира с йод или спирт. В продължение на седмица трябва да се мери температурата и при повишаване да се потърси лекар. Мястото на ухапването се наблюдава 30 дни - ако до месец петното около ухапването се увеличава или почервенява, е необходимо да потърсите лекарска помощ.


 


Ежедневният оглед на тялото е най-добрата профилактика. След разходка сред природата трябва да се обърне особено внимание на врата, окосмената част на главата, зад ушите, подмишниците и слабините. А притежателите на домашни любимци трябва предварително да са ги обезпаразитили, защото освен че те самите могат да бъдат засегнати от кърлежите, чрез козината си могат да ги донесат вкъщи.


източник: doctiming.bg

Коментари

Още статии