Постът е супер диета

Добавено: Понеделник, 24 Март 2014г

Великденските пости вече започнаха и въпреки че в съвременното общество спазването на религиозните традиции е все по-отмираща практика, специалисти по диетология съветват да не отхвърляме този вид хранителен режим с лека ръка. Според лекарите спазването на въздържания от някои храни е много полезно както за здравето, така и за красотата.


Постите се смятат за добър начин за отслабване и за пречистване на организма от токсини. Алкохолът е абсолютно забранен, а приемът на мазнини е значително намален. Месото, млякото и производните им, както и яйцата, също са в „черния списък“ с неразрешени храни. В него обикновено се включват и сладкишите, тъй като често в тях има замесени и животински продукти.


Можете да ги замените с плодове, зеленчуци, ядки, особено ако са сурови. Това е страхотен начин да изчистите организма си от отровните вещества. Те обикновено са в най-големи количества в преработените продукти с животински произход.


За съжаление липсата на протеини е най-големият недостатък на постенето, което го прави несъвместимо с повечето интензивни спортове. Растителните протеини (от ядките, соята, бобовите растения и други) се усвояват по-трудно и в по-малка степен. Ето защо съвсем не са достатъчно добър източник за толкова много дни без животински белтъчини.


Липсата на месо в дневното ви меню може да доведе до остра нужда от витамин В1, който е особено важен за нервната система. Той се набавя най-вече чрез бобовите растения.


Друг минус на този вид хранене е това, че често се злоупотребява с „лоши“ въглехидрати – хляб и тестени изделия, спагети. Оризът и картофите в големи количества също не са от полза, ако сте решили да отслабвате.


Все пак при постене можете да балансирате растителните храни така, че тялото ви да получава всичко необходимо за своята добра работа. При намален прием на захар и животински мазнини със сигурност ще редуцирате успешно и теглото си. Само не прекалявайте с тестените изделия, пийте повече вода и се движете редовно.


Автор: Ретро

Коментари

Още статии