Учени: Яжте риба редовно, за да намалите болестите с 40%

Добавено: Четвъртък, 13 Март 2014г

Редовното консумиране на риба намалява шансовете от заболявания и физически травми с 40 на сто, установи японско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл" и БТА


Изследването било проведено от Националния институт за здравеопазване и здравословно хранене на Япония. То обхванало 1000 мъже и жени, които трябвало да попълнят формуляри за констатиране на психичното и физическото им здраве. Сред въпросите фигурирали как се справят с използването на обществения транспорт, с плащането на сметките и колко често се срещат с приятели. Участниците в проучването трябвало подробно да опишат и хранителния си режим.


Тези от тях, които консумирали повече протеини с морски и животински произход, се оказали с 40 на сто по-малко заболявания и физически контузии седем години по-късно.


Протеините са ключов фактор за натрупването на мускулна маса. По този начин хората се предпазват от падания и фрактури на костите. Но с напредването на годините организмът се справя все по-трудно с абсорбирането им. В резултат на това, когато остареем, са ни нужни повече протеини, за да останем в добро здравословно състоявние.


Особено полезни в това отношение са рибните продукти, които съдържат големи количества омега-3 мастни киселини. Те спомагат за намаляването на болката от артрита и избавят възрастните хора от деменция. Увеличаването на приема на протеини от животински произход увеличава функционалните възможности на възрастните хора, заключава проучването.


източник: ПИК

Коментари

Още статии