Честит празник, мили дами !

Добавено: Петък, 07 Март 2014г

На 8 март светът отбелязва Деня на жената. 


Ето какво разказва историята за този празник: За първи път Денят на жената е отбелязан в САЩ през далечната 1909 година, а организатор е социалистическата партия в страната.


След американските социалисти, традицията бързо се пренася на Стария континент. По улиците на европейските столици жените започват своя протест и настояват за повече граждански права. Днес звучи невероятно, но до второто десетилетие на 20 век в много европейски държави жените не са имали право да гласуват и да заемат пост в държавната администрация.


Тогава защо в много от хората битува мнението, че 8 март е "комунистически" празник? Ами защото честванията може и да са тръгнали от САЩ, но са сериозно "прегърнати" от комунистическия режим в СССР. За първи път Денят на жената да се чества в Русия още през 1913 година, т.е. преди идването на власт на болшевиките.


След Октомврийската революция обаче Александра Колонтай, единствената жена народен комисар в първото съветско правителство, предлага на Ленин да направи 8 март официален празник в Съветския съюз. 


На 8 март 1965 година с декрет на Президиума на Върховния съвет на СССР денят е обявен за официален неработен ден, за да бъдат отбелязани "усилията на съветските жени в изграждането на комунизма, защитата на родината по време на Великата отечествена война (Втората Световна война - бел. а.), за техния героизъм...". А след официалното признание от Съветска Русия, 8 март става празник и в Китай, и в Испания.


ООН определя 1975 за Международната година на жената и именно оттогава организацията празнува и 8 март като ден на жената. Две години по-късно по време на заседанието на Генералната асамблея на ООН датата е обявена за Международния ден, в който да отбелязваме, че жените имат същите права като мъжете.


У нас все още има хора, за които празникът завинаги си остава "комунистически", на който жените получават поувехнал карамфил от своите колеги. 


За по-голямата част обаче това е един прекрасен ден, в който още веднъж да покажат обичта и уважението си към жената - било то майка, баба, любима или сестра.

Коментари

Още статии