Шест съвета за здраво сърце

Добавено: Неделя, 02 Март 2014г

За съжаление, в последните години проблемите със сърдечно-съдовата система поразяват все повече млади хора в България. Черната статистика у нас се увеличава, увеличава се и нуждата от ефективна и бърза работа от кардиолозите. И все пак, ето няколко съвета, които не бива да пренебрегваме, в случай, че държим на здравето си и предпочитаме да избягваме посещенията в горепосочените специализирани заведения.


Движете се поне 45 минути дневно – в забързаното ежедневие, все по-често прибягваме до услугите на градския транспорт или личния автомобил. Факт е обаче, че минимум 45 минути ходене пешана ден намаляват рязко опасността от инфаркт. Ако ви е скучно или нямате достатъчно време, използвайте за целта обедната почивка или вземете автобуса от следващата спирка.


Проверявайте и контролирайте кръвното налягане – повечето хора нямат навика да проверяват дали сърдечният им ритъм и кръвното са в нормална норма. Приетите стойности са между 110-139 за горна граница и 70-89 за долната. В случай, че са повишени, трябва да посетите лекаря си. В подобни случаи добре се отразяват и аеробни физически упражнения като плуване, което бързо сваля килограмите. Ако сте с наднормено тегло, замислете се за диета или спорт, който да ви помогне да възстановите не само добрата фигура, но и доброто здраве.


Проверявайте и следете холестерола си – лекарите препоръчват да се стремим към повишаване на „добрия“ холестерол, а не толкова към понижаване на „лошия“. Физическата активност и правилното хранене са отличен съветник за постигането му. Правете ежедневно гимнастика, яжте полезни ядки, зехтин и ограничете наситените мазнини.


Не на „захарта“ – избягвайте честата консумация на сладкарските изделия, като особено внимавайте с продукти, при които захарта е сред първите пет съставки. Тя е много опасна, тъй като може да провокира възпаление на стените на кръвоносните съдове, повишава мазнините на коремната кухина и повишава налягането в артериите.


Пийте червено вино – по една чаша вечер или през ден ще действа противовъзпалително върху кръвоносните съдове. Статистиката е доказала, че хората, които спазват това правило, много по-рядко страдат от заболявания на сърдечно-съдовата система.


Консумирайте пресни зеленчуци и плодове – или както съветваме, поне по 2-3 пъти на ден похапвайте по 100 гр. различни пресни плодове или зеленчуци. Те са богати на целулоза и пектин, а фруктозата (плодовата захар) доказано е по-безвредна в сравнение с рафинираната бяла захар.


Източник: likealady.com

Коментари

Още статии