Враца – гордостта на северозападна България

Добавено: Четвъртък, 27 Февруари 2014г

Враца – „Град като Балкана – древен и млад“


Прекрасният и пълен с природни съкровища град  Враца,  се намира в подножието на Врачанския балкан с близо 60 хил. жители и се нарежда на първо място по населеност в северозападния край на нашата страна. Климатът там е умерено-континентален, често ветровито със студена зима и горещо лято. Но това, с което града ни се откроява е неговата античност, природа и културно – исторически забележителности, съхранени от нашето велико минало. Във Враца се намира и съхранява „Рогозенското съкровище” оставено от траките, състои се от внушителния брой 165 сребърни предмета, обявявайки го  за находката на века през 1985г., то представлява най-голямото намирано тракийско съкровище в България. Можем да го видим в Регионалния исторически музей. Там  се съхранява и най-древният човешки скелет, намиран в България. Градът се слави и с най-добрите си лозари, представяли държавата ни в конкурс в Брюксел.


Тук след Освобождението се строят първите сгради за развитие на селското стопанство и индустрия –  от училища за тъчене на копринени платове до цехове за производство на превозни средства. Смята се, че още преди 6000 г. пр. Хр.  на същите земи хората са се занимавали със земеделие и скотовъдство.


Ако сте избрали тази дестинация за почивните дни и сте любители на природата ни, ви съветвам да посетите пещера „Леденика”. Освен, че е отворена през цялата година, там се намират множество, красиво изваяни от природата пещерни зали, носещи различни имена като например „езерото на желанията”. Ако пък идете в центъра на града и вдигнете поглед към врачанския балкан няма как да не видите забележителния водопад „Скакля”, който е най-високият непостоянно течащ водопад в страната ни.От историята на града са останали много действащи храмове и манастири, повечето построени през 19-ти век. Драматично-кукленият театър е също едно от местата, които си струва да се посети, дори само заради интересната си история да се съхрани като храм на културата.


През цялата година във Враца се провеждат много панаири и фестивали. 1-ви юни е обявен за ден на града през 1997г.  Известни са т. нар. „Ботеви дни”, които се провеждат от 24-ти май до 2-ри юни, в памет на Ботев и неговата чета.


Друго, с което градът се откроява по своята култура и географски ширини е специфичният диалект, който не може да бъде сбъркан. Известен е със своето омекотяване на думите, цветущи фрази, типични само за Врачанския край и забавен, богат подтекст на фразите. Заради своето разнообразие по форма и метаморфози,  врачанският говор е и изключително забавен.


Автор: Паулина Христова www.svetovengid.com

Коментари

Още статии