Къде се крие тайната магия на мартениците?

Добавено: Сряда, 19 Февруари 2014г

В народната традиция, мартеницата се прави от най-възрастната жена, която не трябва да е пипала огън, за да се запази магическата сила на мартеницата. Това каза Веска Маркова, уредник в Етнографския музей към Българската академия на науките (БАН) в интервю за „Фокус” във връзка със символиката на мартеницата.


На първи март усуканите бял и червен конец се връзват най-напред на ръчичките на дечицата, на врата на невестата или на момата, и се слагат и на плодните дръвчета в градината, каза Маркова.


По думите й – според българската народна традиция, символиката на усуканите бял и червен конец е свързана с отпъждането на злите сили, на демони и на лошотията, която съществува. „Мартеницата е символ на възраждащата се природа и на новото време, което идва през годината”, посочи Маркова.


На въпрос, лоша повеля ли е, ако не носим мартеница, уредникът на Етнографския музей заяви: „Не би трябвало да е чак лоша повеля, но по принцип е хубаво да се носи мартеница”. Мартеницата се закичва на 1 март. Червеният цвят е символ на здравето през годината и наистина е хубаво поне едно усукано конче да се сложи на ръката, обясни Маркова.


Автор: ПИК

Коментари

Още статии