Умерената употреба на алкохол удължава живота?

Добавено: Четвъртък, 30 Януари 2014г

Хората, които консумират алкохол, е по-вероятно да доживеят повече, отколкото хората, които никога не са употребявали такъв. До това изненадващо заключение достига екип от учени, ръководен от психолога Чарлс Холахан от University of Texas в Остин. Те наблюдават мъже и жени на възраст между 55 и 65 години в продължение на 20 години и установяват, че абсолютното въздържане от алкохол като цяло може да съкрати живота, отколкото редовната умерена консумация (от една до три напитки на ден). През наблюдавания период най-ниска преждевременна смъртност е отчетена, при тези които консумират умерено (40%), следвани от тези, които прекаляват с алкохола (60%) и изненадващо – най-голяма при абсолютните въздържатели (69%).


Въпреки по-високия риск от здравословни проблеми при хората, които прекаляват с алкохола, авторите на проучването обясняват тези резултати с това, че употребата на алкохол предполага поддържане на повече социалните контакти, които са от жизненоважно значение за психическото и физическото здраве. Освен това умерената консумация на алкохол (особено на червено вино) подобрява здравето на сърцето и кръвообращението, повишава общителността и намалява стреса. Като цяло въздържателите показват по-големи признаци на депресия от любителите на алкохола, според изследванията.


До подобни заключения достигат и изследователите от университета на Тел Авив. Те открили, че умерената употреба на алкохола удължава теломерите (крайните участъци на хромозомите). Те са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст, т.е. колкото по-дълги са теломерите, толкова по-голяма е продължителността на живота.


Автор: klassa.bg

Коментари

Още статии