5 фитнес мита

Добавено: Сряда, 29 Януари 2014г

Мит номер 1:

След тренировка метаболизмът ти остава ускорен часове наред.


Това твърдение донякъде е вярно – метаболизмът наистина е ускорен след аеробна тренировка, но за съжаление, не толкова, колкото ни се иска. Организмът ти продължава да гори повече калории, дори след като тренировката ти вече е приключила, но количеството допълнително изгорени калории е незначително.

Мит номер 2:

Ако не се потиш, значи не тренираш достатъчно.


Потенето не е индикатор за ефективна тренировка, а начин, по който тялото ти се самоохлажда.

Възможно е да изгориш значително количество калории, без да си се изпотила. Чудесен пример за това е да ходиш пеш.

Мит номер 3:

Плуването ти помага да отслабнеш по-бързо.


Освен ако не плува;ш часове наред всеки ден, плуването няма да ти помогне да отслабнеш. Когато плуваш, водата поддържа тялото ти на повърхността и ти не тренирате толкова усилено, колкото би тренирала, ако разчиташе единствено на собствената си енергия, както е при бягането.

Също така не е необичайно да изпитваш по-силен глад след като излезете от водата. Плуването може да те провокира да ядете повече от обикновено, което означава, че няма да отслабнеш по-бързо.

Мит номер 4:

Ако се чувстваш добре докато тренираш, значи не се претоварваш.


Една от най-сериозните грешки, които хората допускат, когато започват да тренират, или се завръщат в залата след дълга пауза, е претоварването. Причината за това е, че последиците от претоварването никога не се проявяват веднага. Дори когато са прекалили, повечето хора не изпитват никакъв дискомфорт и се чувстват добре по време на тренировка.

Мит номер 5:

Фитнес уредите гарантират правилно изпълнение на упражненията.


Повечето хора погрешно смятат, че фитнес уредите автоматично поставят тялото в правилна позиция и помагат за коректното изпълнение на упражнението. Това твърдение би могло да бъде вярно само в случаите, когато уредът е регулиран спрямо твоите ръст и тегло.

Освен ако твоят треньор или фитнес инструктор, не е настроил тренажора специално за теб, най-вероятно ще допуснеш точно толкова грешки, при изпълнението на упражнението, колкото би допуснала ако тренираш без тренажор.


източник: www.cosmopolitan.bg

Коментари

Още статии