Грижата за домашен любимец влияе здравословно на човешкия организъм

Добавено: Вторник, 28 Януари 2014г

Кога ще се открие нов витамин, който ще ни помогне да живеем по-дълго, ще ни предпазва от сърдечни удари, ще лекува депресия и ще носи значителни здравословни ползи? Всеки би искал да пие такъв. Оказва се, че такъв съществува и се нарича куче или коте, пише „Факултети“.


Притежаването на домашен любимец носи редица здравословни ползи. Това е добра новина особено за американците, защото в американските домакинства има повече домашни любимци от деца или над 50 милиона кучета и 50 милиона котенца. Всички знаем, че техники като йога и медитация могат да предложат големи ползи за здравето чрез намаляване на стреса. Те са страхотни, но прекарването на време с вашето куче може по подобен начин да ви освободи от стреса и да имате от него други ползи за здравето.


Редица проучвания показват, че кучетата могат да предлагат по-добра социална подкрепа и намаляване на стреса, дори и повече от това, което може да ви предложи семейството или приятел. Ново изследване показва, че дори притежаването на домашен любимец намалява нивата на хормоните на стреса като адреналин и кортизол, подобрява имунната система, увеличава чувството на доверие в другите, намалява агресията, подобрява съпричастността и подобрява обучението.


Всъщност тези здравословни ползи изглежда, че са предизвикани от повишеното ниво на окситоцин, хормон от хипофизата, който се освобождава веднага след секс също както и при кърмене на новородено. Това помага да се създаде връзката майка – дете.


Някои изследвания показват, че грижата за куче по-добре регулира кръвното налягане и от лекарствата.


Здравословните ползи от притежаването на куче или коте:


Удължава живота след сърдечен удар


Намалява нивото на холестерола и триглицеридите


Регулира кръвното налягане


Намалява аритмията


Подобрява функцията на кръвоносните съдове


Увеличава физическата активност.


Предпазва от хипергликемия


Намалява депресията


Кучето или котето и алергиите


Вероятността за проява на алергия често възпира някои хора да си вземат домашни любимци. А 7-годишно проучване установи, че при тези деца, които са живели с две или повече домашни любимци, е с 50% по-малко вероятно да развият и други алергии.


Лечението с домашни любимци е много разпространено в чужбина и го използват за подпомагане на хора, които страдат от болестта на Алцхаймер. Възможността на пациентите да взаимодействат с животни значително намалява нивата на тревожност.


И не са само кучетата и котките, които могат да помогнат. Всъщност изследванията показват, че пациентите с болест на Алцхаймер се хранят по-добре и показват по-малко агресия, ако имат аквариум.


Автор: ПИК

Коментари

Още статии