Eксперти: Българите поглъщат все повече отвратителна и вредна храна! Рискът от рак се увеличава лавинообразно

Добавено: Събота, 28 Декември 2013г

Експертите отчитат, че българинът продължава да се храни изключително нездравословно. Според данни от новата национална здравна стратегия, консумираме твърде малко мляко и риба - за сметка на повече червени меса, мазнини и захар. Оказва се също, че прекаляваме и с алкохола. Физическата ни активност, обаче, е под здравословните нива.


Продължаваме да прекаляваме със сладкишите и газираните напитки, категорични са специалистите по хранене. Според тях по тази причина сънародниците ни са застрашени все повече от откологични заболявания.


Специалистите отчитат, че приемът ни на плодове и зеленчуци е под здравословния минимум, а две трети от хората у нас употребяват и повече сол отколкото е допустимо. Оказва се, че си създаваме вредни навици по отношение на храненето още в детска възраст и масово приемаме повече калории от необходимото. 


Витамините и минералите, от друга страна, са по-малко - особено при децата, младите жени, възрастните и хората с ниски доходи. Специалистите напомнят, че този режим на хранене крие риск от свръхтегло и затлъстяване, които пък често водят до хронични болести и намаляват продължителността на живота.Toва важи и за прекомерната консумация на алкохол, която се отчита в последните години. Оказва се, че всеки четвърти българин редовно пие алкохол.


 


Източник: pik.bg


 


Коментари

Още статии