Смехът може да бъде опасен

Добавено: Петък, 27 Декември 2013г

Изследване, посветено на ползите от смеха при пациенти показва, че той не само не е най-доброто лекарство, но и може да доведе до различни здравни усложнения, предупреждава Telegraph.


Сред тях са спукване на сърдечната аорта, пристъпи на астма и неволно изпускане на урина.


Изследването на Оксфордския университет е посветено на ползите и вредите от смеха и обхваща период от 1946 г. до наши дни. От него личи, че изблиците смях понякога могат да бъде причинители на беди като скъсан хранопровод исърдечни проблеми.


Така например жена със сърдечна аритмия внезапно колабирала и починала след период на интензивен смях. Друг случай показва, че изразът “да се скъсаш от смях” може да бъде съвсем реален, след като доза смях причинила скъсване на хранопровода. Учените установили, че ако поемете бързо дъх докато се смеете често може да доведе до поглъщане на нежелани предмети или дори да провокира пристъп на астма.


Прекалено интензивният смях е виновен още за неволно изпускане на урина и може да активира някоя херния.


От друга страна смехът има безспорни положителни влияния като това, че отпуска надебелелите стени на артериите и съответно намалява риска от сърдечен удар. Пак смехът увеличава плодовитостта  – 36 процента от жените, които били забавлявани от клоуни в болница след оплождане ин витро след това заченали.“Хуморът във всяка една форма може да бъде както полезен, така и да носи малък риск от вреда”, заключават учените.


Източник: svetovnizagadki.com

Коментари

Още статии