Регионален исторически музей

Добавено: Сряда, 11 Декември 2013г

Историческия музей във Враца е включен  в Стоте национални туристически обекта. Сградата е една от малкото в България (за времето си, а и досега), която е специално проектирана и изградена именно за нуждите на съвременен музей.


Тук се съхранява Рогозенското съкровище - най-голямото тракийско съкровище откривано досега. Общото му тегло е над 20 кг. Състои се от 165 кани, фиали и чаши от сребро с позлата. Уникална е украсата на съдовете, покрити с растителни и геометрични орнаменти, изображения на хора и животни, сцени от древногръцката и тракийска митология. 


Друга голяма находка, която може да се види в музея е съкровището от Могиланската могила.

Музейната експозиция в историческия музей обхваща 9 зали и 3 къта – залите “Археология”, “Тракийски съкровища”, “Рогозенско съкровище”, “История на България 15-19 век”, “Ботева зала”, “Нова история”, “Носители на Международна Ботевска награда”, “Каменна дъга”, ХГ “Иван Фунев” и Лапидариум.

От 2013 година две от залите са специално оборудвани и обособени в Музей от хартия. Тук са експонирани над 100 триизмерни копия на шедьоврите на човешката цивилизация, изработени, чрез иновативната технология Zn Art, дело на българския художник Красимир Тодоров.

Коментари

Още статии